Nyílt levél az MR2 Petőfi Rádiónak

Kedves MR2 Petőfi Rádió!

Régi hallgatójuk vagyok, még a zenei rádióvá alakítás előttről maradtam Önökkel. Munka mellett napi 12-16 órát hallgatom a Petőfit.

Az átalakuláskor az egyik szemem sírt (néhány műsorért), a másik meg nevetett (a friss zenei kínálat miatt). Gondoltam majd ez az állapot javulni fog, de vannak pontok, amik miatt maradt a szeretem-utálom felállás.

Röviden megfogalmazva a problémáim:

  • a lassan bővülő zenei paletta,
  • műsorok hiánya, változatosságának mértéke
  • A reggeli műsor

És akkor kicsit bővebben, javaslatokat is téve

A lassan bővülő zenei paletta

A zenei rádióvá alakuláskor egy olyan friss, Magyarországon egyébként ritkán játszott előadókból álló palettát sikerült összeállítaniuk, amivel a máshol megcsömörlött, igényesebb zenére vágyó hallgatók sokaságát tudták „megkaparintani”. De önök is belecsúsztak, és mai napig is belecsúsznak abba a hibába, hogy pár hét alatt elhasználnak, egyébként remek, dalokat.

Szívesen hallgatnék az önök által bevezetett előadóktól más dalokat is (pl.: Emil.Rulez! zenekarnak az Ebola Cola és a Fent című dalon kívül van még egy pár nagyon szép, jó, szerintem „rádió képes” száma. De említhettem volna a Kispált, Tankcsapdát, Quimby-t és még sok-sok más magyar vagy külföldi előadót)

Szívesen hallgatok nem az „annyira boldog vagyok, majd szét csattanok” életérzést  sugárzó dalokat is. Szívesen hallgatnék néha pop zenén kívül más stílbe tartozó számokat. És akkor el is érkeztünk a következő témához

A műsorok változatossága, ismétlési rendje

Vettem az ORTT-nek és a konkurenciának szóló poént, amikor kb. két éve lettek műsorok (zene munkához, olvasáshoz, tanuláshoz, pihenéshez, hallgatáshoz), de ezt már „lejárt lemeznek” érzem.  Ha műsorokat kell(?) sugározni, ahol kellenek műsorvezetők, akkor akár lehetnének tematikus műsorok is.

  • Nagyon jó ötletnek érzem a Selector című műsort. Miért nem készítenek ennek mintájára  egy másik műsort, magyar előadókkal?
  • Közszolgálati rádióként szerintem az egyik feladata lenne a Petőfi rádiónak az új magyar előadók, zeneszerzők felkutatása. Még egy műsort össze lehetne hozni, ahol fiatal, új zenekarok mutatkozhatnának be. Előbb utóbb elfogynak az Akusztikba meghívható zenekarok. Sajnos.
  • A Passzport világzenei műsorhoz hasonlóan lehetne indítani olyan műsorokat, ahol egy-egy zenei stílusból játszanának új vagy régebbi, elfeledett, korszakalkotó, vagy csak egyszerűen jó, számokat.

És akkor az ismétlésekről. Az – előbb említett – Akusztik című műsorral kapcsolatban találtam magam szembe azzal a problémával, hogy nem tudom meghallgatni. Szerintem ha már ismételnek egy műsort, akkor, ha lehet, ne ugyanabban az idősávban ismételjék. Ugyanis ha kedd éjjel nem tudom meghallgatni (mert már alszom olyankor), akkor valószínűleg másik nap éjjel sem tudom majd elkapni. Ha már a szegényes  podcast kínálat közé nem lehet felvenni akkor legalább a hangtárból lehessen meghallgatni.

A reggeli műsor

A régi Petőfin egyik kedvenc műsorom volt a Kívánság reggel. Ez az egyik olyan műsor, amit nagyon hiányolok mióta megszűnt. A hallgatók mindig tudtak kérni olyan dalokat, amiket a szerkesztők már elfeledtek. Ezzel jelezhettek, hogy újra elő kellene venni valakit. Aztán egy ideig csak a zene szólt. Aztán megérkezett a reggeli műsorsávba Horváth Gergely, és azóta minden reggelem el van rontva.  Félreértés ne essék! Nem Horváth Gergellyel van problémám hanem a reggeli műsorvezetésével, pl. a Kultúrfitneszben nagyon jó.

Ha magát viccesnek érző műsorvezetőktől bulvárhíreket szeretnék hallgatni reggelente, akkor áttekerek a Danubius-ra, a Slágerre, vagy bármely másik rádióra.


A fenti kritikák ellenére még mindig a Petőfi rádiót tartom a leghallgathatóbbnak, és továbbra is hallgatni fogom reggeltől estig, néha tovább is. Remélem a kritikámmal sikerül a Petőfit még jobb, még szerethetőbb, hallgatottabb rádióvá tenni.

4 Responses to Nyílt levél az MR2 Petőfi Rádiónak