Bodzaszörp

Nagyjából egy hete jelentek meg az első bodza virágok. Mára már kinyílt annyi, hogy lehet készíteni belőle egy adag szörpöt. Recept szerint a virágon kívül kell még bele, cukor, 2 citrom, citrompótló (vagy citromsav), és valami tartósítószer.

A tartósítószert soha nem értettem, minek írja, ugyanis két hétnél tovább még hűtőben sem tudtam eltartani. Így tavaly a citrompótló és a tartósítószer helyett is citromot használtam. Így megszűnt torkot kaparó íz, viszont ugyanúgy nem lehet sokáig tartogatni.


Bodzaszörp alkatrészei

Alkatrészek: 4-6 bodzavirág, 5 citrom, 80dkg cukor + egy 5 literes befőttes üveg.

Az üveg aljára szoktam tenni a cukrot. Aztán virág szárát, amennyire van türelmem eltávolítom. Egy picit át öblítem hideg vízzel, majd megy az üvegbe, a felkarikázott citromokkal egyetemben. Az egészet felöntöm nagyjából háromnegyedéig hideg vízzel. Addig keverem, amíg a cukor fel nem oldódik. Annyi vizet adok még hozzá, hogy az üveg tele legyen. A végén lefedem egy kistányérral.


Bekeverve

A keveréknek nagyjából 3 napig állnia kell. Három nap után lefejtem üvegekbe. Hűtőben 2-3 hétig el lehet tartani. Nagyjából felesbe szoktam hígítani szódával.

One Response to Bodzaszörp

  1. Pingback: Tweets that mention vince.tikasz.hu » Blog Archive » Bodzaszörp -- Topsy.com