Magyarországi Web Konferencia 2011

Az idén 2011. október 8.-án a budapesti Szentháromság téren, a Mátyás-templom és a Halászbástya tőszomszédságában rendezték meg a Magyarországi Web Konferencia 2011 című rendezvényt, amin volt szerencsém nekem is részt venni.

Kezdésként először Kovács Ferenc (#:#y5KDr7ly#:#Tyr43l) a PHP 5.4 újdonságairól szóló előadására ültem be. Kis betekintést kaptunk a PHP projekt mögötti ‐ sokszor nagyon is ad hoc ‐ fejlesztői munkába. Majd a címhez híven rátértünk az 5.4 újdonságaira. Hallottunk a Closure fejlesztésekről, trait-ekről, a tesztelésre szánt beépített webszerverről, a tömbök kezelését érintő fejlesztésekről, a callable bevezetéséről, valamint azokról az apró dolgokról, amik a PHP nyelven fejlesztők életét teszik majd egyszerűbbé.

Második sávra kollégáimmal maradtam a Rákóczi teremben Robert Basic Zend Framework 2.0 című előadásán. Azért ezt választottuk, hátha kapunk érveket egy belső projekt kapcsán ZF mellett. Ehhez képest akikkel beszélgettem, arra jutottak (velem egyetemben), hogy ez az előadás nem hogy nem csinált kedvet a ZF használatához, hanem kifejezetten elriasztott ettől ‐ a szerintem egyébként nagyszerű ‐ rendszertől.

A következő sávban ismét nem sikerült túl jól választanom. Szeberényi Zsolt Cassandra & PHP előadására úgy ültem be, hogy megtudhatom, gyakorlatban mire használható jól(!) egy-egy projekt kapcsán a Cassandra. Próbálom a 4:30-as ébresztő és a 2 órás autó útra fogni azt, hogy elbóbiskoltam. De az igazság az, hogy az előadó, valószínűen gyakorlatlanságából kifolyólag, a sok-sok csatlakozást bemutató kód mutogatásával, nem tudta fenntartani a figyelmemet.

Következett Galiba Péter (#:#y5KDr7ly#:#Poetro) node.js előadása. Itt azt kapta a hallgató, amit a címből és az előadás leírásából várt: egy áttekintést a node.js történetéről, a nyújtott, és a körülötte kialakult és kialakuló szolgáltatásokról, eszközökről. Megtudhattuk, hogy mik azok a feladatok, amik megvalósítására jó, és mik azok a feladatok, amikre nem való a node.js.

Ezt követte Pásztor János (A.K.A. #:#y5KDr7ly#:#janoszen_hu) a technika miatt, döcögősen induló, de összességében, rendkívül gördülékeny előadása, ahol áttekintettük „a valós idejű alkalmazások elvi problémáit, a JavaScriptből használható kommunikációs megoldásokat”.

Még ezután beültem a DevOps a Prezinél című előadásra, amit a prezi.com egyik rendszergazdája és egy fejlesztője tartott arról, hogy mik azok az eszközök és módszerek, amik segítik a fejlesztőik munkáját hatékonyabbá tenni.

Pár dolgot kénytelen vagyok megjegyezni, ami nem tetszett, de szigorúan építő jelleggel. A következő évi webkonf szervezésekor jó lenne, ha a szervezők gondolnának azokra is, akik nem Budapestről mennek a konferenciára. Érdemes lenne talán egy órával később kezdeni a programot, és lehet jobb lenne egy ilyen konferencia lebonyolítására inkább alkalmas helyszínt keresni. Egy olyat, ahol pl. két terem nem egymásból nyílik, ahol a büfé nem az egyik terem végében található. Ahol esetleg lenne egy olyan helység, ahol az épp nem előadáson ülők beszélgethetnek anélkül, hogy azzal zavarnák az előadást (konkrétan a Rákóczi teremre gondolok).

De ezen kellemetlenségek ellenére is, összességében a szervezés gördülékeny volt. Voltak jól és kevésbé jól sikerült előadások, ami azt hiszem természetes. A helyszín gyönyörű volt. Jól éreztem magamat. Köszönöm a szervezőknek, hogy összehozták ezt a rendezvényt!

2 Responses to Magyarországi Web Konferencia 2011